E-Ticaret Siteleri İçin Alan Adının Önemi

Dünya genelinde en çok kullanılan ve tercih edilen alan adı uzantısı hiç şüphesiz ki .com ‘dur. Bir web sitesinin adı söylendiğinde ilk akla gelen o sitenin .com ‘lu bir uzantıya sahip olduğudur.

Uzantı Çok Önemli

Dünya genelinde en çok kullanılan ve tercih edilen alan adı uzantısı hiç şüphesiz ki .com ‘dur. Bir web sitesinin adı söylendiğinde ilk akla gelen o sitenin .com ‘lu bir uzantıya sahip olduğudur. Örneğin E-Ticaret sitenizin adı “Her Şey Burada” olsun. Eğer herseyburada.net gibi bir alan adı alırsanız, bu potansiyel müşterileri kaybedeceğiniz anlamına gelir. Çünkü bir E-Ticaret sitesinin müşterilerinin ciddi bir kısmı referanslardan gelmektedir. Yani sitenizden alışveriş yapan biri, bir başkasına “bu ürünü her şey burada ‘dan aldım” demesi durumunda, bunu duyan kişi çok büyük olasılıkla herseyburada.com ‘u ziyaret edecektir. Eğer orada başka bir E-Ticaret sitesi var ise, dolaylı yoldan rakibinize müşteri kazandırırsınız.

Bu nedenle kişilerin aklına gelecek ilk uzantı olan .com ‘un tercih edilmesi avantaj sağladığı kadar, dezavantajlar yaşamanıza engel olur.,

Türev Domainlerden Uzak Durun

Bir çok E-Ticaret sitesi girişimcisi, büyük E-Ticaret sitelerinin popülerliğinden yararlanmaya çalışır. Bu nedenle popüler E-Ticaret sitelerinin isimlerine benzer isimler bulmaya çalışarak, yanlış ya da hatalı yazma ihtimali olan kişilerin sitelerine geleceğini, bu sayede yüksek satışlar yapabileceklerini düşünür. Fakat taklitler asıllarını yaşatır sözü, E-Ticaret sektöründe de geçerlidir. Dolayısıyla bu tarz siteler büyük sitelerin kırıntılarından yararlanmayı amaçlayan siteler olduğu için her daim küçük kalmaya mahkum olur.

Aynı zamanda büyük E-Ticaret siteleri, bu tarz karışıklıklara neden olan siteler için çeşitli yasal yollara başvurabilir.

Alan Adı Fikir Vermeli

Özellikle dikey yani belli bir ürün grubunda satış yapan E-Ticaret siteleri sattıkları ürün grubuna yönelik isimler tercih etmelidir. Bu sayede sitenin ismini duyan ya da gören kişi, o sitede neler satıldığına dair fikir sahibi olabilir ve bu nedenle siteyi ziyaret etmek isteyebilir.

Fikir vermeyen, anlamsız alan adlarının başarıya ulaşması daha zor olduğu gibi tanıtım için daha fazla harcama yapmaları gerekebilir.

Arama Motoru Faktörü

Alan adınızın site içerisinde sürekli geçecek olması, anahtar kelime yoğunluğu açısından da ciddi öneme sahiptir. Özellikle dikey E-Ticaret sitelerinin sattığı ürün grubuna ait bir kelimenin geçtiği alan adı, o sitenin SEO’su açısından ciddi öneme sahiptir. Bu sayede dikey E-Ticaret sitelerinin başarıya ulaşması daha kolay hale gelir.

Türkçe Karakter Sorunu

Maalesef internet alan adları için Türkçe karakter bir sorun. Her ne kadar Türkçe karakter destekli alan adlarının satışı yapılsa da maalesef tercih edilmiyor. Zaten kişiler Türkçe karakterli bir site ismi duyduklarında onu Türkçe karaktersiz olarak yazıp, o siteyi ziyaret etmeye alıştılar. Diğer yandan Google ‘da Türkçe karakterli aramaların, Türkçe karaktersiz versiyonlarını da listeliyor.

Her ne kadar bu açıdan Türkçe karakter sorunu çok büyük boyutlarda görünmese de, telaffuz ve yazma açısından sorunlar barındırıyor. Günümüzde büyük E-Ticaret sitelerinin neredeyse hiç birinin Türkçe karakter barındırmaması tesadüf değil. Bu nedenle mümkün olduğu kadar Türkçe karakterli alan adlarından uzak durmakta fayda var.

Uzun Alan Adlarından Kaçın

Alan adlarının uzun olması birden fazla soruna neden olmaktadır. Bunun başında arama motorlarının kısa alan adlarını ve bağlantıları daha çok sevmesi, uzun alan adlarını yazarken muhtemel hataların yapılması gibi sayılması muhtemel bir çok sorun gelmektedir. 3-4 karakterli alınmamış bir alan adının bulunması çok düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle en az karakterli alan adları en çok ilgi gören alan adlarıdır.

Az karakterli alan adı bulmak zor olsa da, alan adı tercihi yaparken 15 karakteri geçmemeye özen göstermek gereklidir.

Aranma Hacmini Dikkate Alın

Alan adını belirlerken dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında en önemlisi elbette alan adında yer alacak olan kelimenin aranma hacmi. Bazen bir kelimenin alan adında yer alması size çok cazip gelebilir. Fakat o kelimenin eş anlamlısı olan bir kelimenin aranma hacmi daha fazla ise, alan adında o kelimenin yer alması size daha fazla fayda sağlayacaktır. Bu nedenle alan adınızda bulunan kelimenin Google Ads kelime araçlarından aranma hacmini kontrol ederek tercihinizi yapın.

SONUÇ

E-Ticaret sitesi için alan adı ciddi bir öneme sahiptir. Çünkü sürekli ona emek harcayacaksınız, ilgileneceksiniz, büyüteceksiniz. Dolayısıyla isminden dolayı sıkıntılar yaşanmaması, hatta isminin büyümesine katkı sağlayacak nitelikte olması çok önemlidir.