Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır?

Linux işletim sistemi içerisine DirectAdmin sunucu yönetimi kurulumu yapacağız. Directadmin paneli nasıl kurulur onu detaylıca anlatacağız.

Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır?

İhtiyacımız olan bu bilgileri not edelim

Sunucu IP Adresi , sunucunuza bağlı hostname adresi, directadmin kullanıcı kodu ve directadmin lisans numaranız olucak.

Kuruluma geçme zamanı. İlk olarak SSH root ile sunucunuza bağlantı kurun. Bu işlemi yapabilmeniz için ssh bağlantı aracı ve ssh root bilgisine ihtiyacınız olacak.

SSH bağlantı aracınız yoksa , Putty programını kullanabilirsiniz. Putty programını https://putty.org adresinden indirebilirsiniz.

SSH a bağlandıktan sonra öncelikle sunucunuzu update ve upgrade etmenizde yarar var.  Ayrıca işletim sisteminize göre bazı paketlerinde yüklü olması gerekir.

Sunucunuz Centos ise;

Centos tabanına Directadmin kurulumu yapıcaksanız Centos 7.x sürümünün kullanılması önerilir.  Centos kurulumu yapılacaksa SELinux  kernel güvenlik modülünün kapatılması gerekmelidir mutlaka.

yum install wget tar gcc gcc-c++ flex bison make bind bind-libs bind-utils openssl openssl-devel perl quota libaio \ libcom_err-devel libcurl-devel gd zlib-devel zip unzip libcap-devel cronie bzip2 cyrus-sasl-devel perl-ExtUtils-Embed \ autoconf automake libtool which patch mailx bzip2-devel lsof glibc-headers kernel-devel expat-devel \ psmisc net-tools systemd-devel libdb-devel perl-DBI perl-Perl4-CoreLibs perl-libwww-perl xfsprogs rsyslog logrotate crontabs file kernel-headers epel-release -y

Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır

Sunucunuz Debian ise;

apt-get install gcc g++ make flex bison openssl libssl-dev perl perl-base perl-modules libperl-dev libaio1 libaio-dev zlib1g zlib1g-dev libcap-dev bzip2 automake autoconf libtool cmake pkg-config python libdb-dev libsasl2-dev libncurses5-dev patch

Paketleri kuralım ve aşağıdaki komutları yazarak root dizininde kurulumu başlatmış olalım. Lazım olan tüm işlemleri directadmin kurulum scripti gerçekleştirecek.

mkdir /root/directadmin

cd /root/directadmin

wget http://www.directadmin.com/setup.sh

chmod 755 setup.sh

./setup.sh

Kurulum sırasında directadmin bazı bilgileri isteyecektir. bilgileri eksiksiz ve doğru giriş yapalım yoksa kurulum başarısız olacak. bilgileri adım adım aşağıdaki Adımlarla ve görsellerle takip edebilirsiniz

  • Kurulum işlemleri başlayınca direkt olarak DirectAdmin gereken paketlerin kurulması için onay ister bu bölüme “y” yazarak devam edin.

Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır

DirectAdmin’den aldığımız lisans kullanıcı kodu ve lisans kodunu yazıyoruz.

Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır

Kullanmak istediğimiz hostname adresini yazıyoruz boş bırak devam edersek sistemin hostname adresiyle kuruluma devam eder

Directadmin Panel Kurulumu Nasıl Yapılır

Buraya lisans ve hostname değerlerinizin doğrulanması talep ediliyor. belirtilen değerler doğruysa “y” yazarak devam ediyoruz.

Lisans IP adresinin doğruluğunu network ayarlarınızdan çekerek doğrulanmasını talep ediliyor. Bu bölümü eğer lisans ip adresiniz doğruysa “y” yazarak devam ediyoruz.

Lisansa bağlı olan işletim sistemiyle sunucunuzun işletim sisteminin aynı olduğunun teyit edilmesi talep ediyor. Bu bölümde eğer işletim sistemi versiyonunuz doğruysa “y” yazarak devam ediniz.

gerekli web servisleri ve extensionları otomatik ayarlarla kurulmasını ya da manuel kurulmasını soruyor. belirtilen default ayarlarda kurulum yapılmasını istiyorsanız “y” yazarak devam edebilirsiniz. Ancak özel konfigrasyon ve versiyonlar yapıcaksanız “n” yazarak gereken adımlara ulaşabilirsiniz. bu adımda otomatik olarak default konfigrasyon kurulmasını istiyoruz.

kurulum işlemini başlatmış oluyoruz. işlem sunucu performansınıza bağlı olarak 15-45 dakika arası sürebilir.

Kurulum işlemi tamamlandığında ekran size otomatik oluşturulmuş olan güvenli bir şifre ve bağlantı adresi verir. Verilen adresten belirtilen şifreyle directadmin girişi yapabilirsiniz.

Tarayıcısınızı açarak url satırına http://ip-adresi:2222/ şeklinde DirectAdmin paneline giriş yapabilirsiniz. Eğer standart bir Centos’a kurulum yapıyorsanız firewalld erişiminizi engelleyecektir. Bu durumu geçmeniz için service firewalld stop komutu yazarak firewallı tamamen devre dışı bırakabilir ya da CSF kurulumu yaparak gerekli erişim izni verebilirsiniz.

DirectAdmin Hosting satın almak için tıklayabilirsiniz.

DirectAdmin Reseller Hosting satın almak için tıklayabilirsiniz.